2010. október 10., vasárnap

Színfoltok

Őszi gyerek vagyok. Szeretem, ahogy a fáradtan elnyúló napsugár még utoljára megcirógatja a barnára ráncolt vadgesztenye-levél fonákját. Amikor a tüskés hát alól a szolidan formált gesztenyekavics a tenyerembe simul, s azt is, ahogy az elmúlással terhes ősz könnyei a járdát áztatják apadhatatlanul. Miközben a reggeli harmatos levegő az orcámba csipked, a levelek bomló párája a legmélyebben nyugvó szaglósejteket is megcsiklandozza, az ügető felől érkező szellő pedig egyre gyakrabban istállószagot kerget a kapu elé.


A vadszőlővel locsolt betonkerítés mellett haladva óvatosan kerülgetem a valószerűtlenül narancsszínű meztelencsigákat, melyek megtévesztésig hasonlítanak az egyébként ártalmatlan nedves levelekre. Magam is meglepődök, ahogy a néptelen utcán munkába sietve ijedten pöttyintek egy halk hellót a szomszéd óriás snaucerére, amint az lépteimet hallva álmosan emeli rám tekintetét. Nem érti, hogy az a nő ott a kerítés mögött mit akarhat. (A nő sem érti, mit akarhatott, zavartan körbeméri a terepet, volt-e fültanúja a flörtnek.)


Méricskélem kamaszosan megnyúlt árnyékom, zavartan hunyorgok a világot értelmezni próbáló kérdéseire. Nézem a semmiből néhány nap alatt felépülő gombakolóniát, a zsemlekalapok mesterien felhasított héját. Akaratlanul Istent játszok, amikor a lábatlan, törött szárnyú, tetszhalott szkarabeuszt (nem ékszer)dobozba csomagolva magammal viszem, de miután a melegben ijesztően mocorogni kezd, visszataszítom a dermesztő hidegbe. Dísz lett volna egy kislány ágya mellett - álmok őrzője. Elment, elengedtem. 


Szeretem, ahogy a születésnapom felhajtás nélkül bújik a hétköznapok közé, s közben mégis emlékezetes marad. S azt is, ahogy a névtelen mindennapok felejthetetlen pillanatai szülinapossá varázsolnak.
Az ősz az elmúlásé, mondják. Pedig az ősz az élet. Szeretem.

6 megjegyzés:

  1. Szép. Úgy, ahogy van. Nagyon boldog születésnapot kívánok!

    VálaszTörlés
  2. Boldog születésapot!:))
    (csak úgy a színekbe simultan, hétköznapi moccanással vasárnap:))

    VálaszTörlés
  3. Isten éltessen téged! Kívánok még sok ilyen vidám hétköznapot!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm szépen! De a szülinapom már régen elmúlt, és - talán félreérthető voltam? - eszem ágában sem volt további ünneplés bezsebelése : ) Azért köszönöm, és remélem ti is élvezitek az ősz színfoltjait: szürkét és locsogóst, narancsos napsütőst, lebegő libegőst. (A vöröset most nem mondom, arról most csak szomorú dolog jut eszembe.)

    VálaszTörlés
  5. Szeretem mikor igy elengeded magad!Nekem is kedvencem az ősz.Már sokat töprengtem azon,hogy vajon összefügg-e azzal,hogy akkor születtem.Vagy ha tavasszal születtem volna ,vajon akkor is ebbe a szines,locsogósba lenneék-e szerelmes?

    VálaszTörlés
  6. Én nem őszi születésű vagyok, de az ősz ami igazán el tud varázsolni.Imádom a színeit, az illatát, a falevél szőnyegét.Nagyon jól esett olvasni az írásod, köszi!

    VálaszTörlés