2010. április 29., csütörtök

Egy kis jappánkert: Sakura-ünnep

Japánba (igen, tudom, hogy nem kell két p) nagyon szeretnék elmenni sok minden miatt. Előző életemben (nem a századfordulós művészvilágiban, hanem egy másikban) szerintem japán miniatűröket készítettem. Megnézném még egyszer, mert már nem emlékszem jól... De most vissza a cseresznyefákhoz, merthogy a sakura szó a cseresznyefát és annak virágát jelenti, ami Japán nem hivatalos nemzeti virága. Évszázadok óta ünnepként tartják számon, mikor tavasszal beborítja a fákat a hófehér és rózsaszínű sziromtenger. A japánok számára a sakura kiemelt esemény, amit olyan egyszerű és kellemes tevékenységgel ünnepelnek, minthogy leülnek egy fa alá, és élvezik a rengeteg virág látványát, a szép időt, kikapcsolódnak, pihennek, teáznak. Amolyan szezonnyitó piknik.


Ennek kipróbálásához nem kell feltétlenül Japánig repülni, ugyanis a Pál utcától nem is olyan messze található a Füvészkert, (ami persze már rég nem olyan, mint amikor Nemecsek fürdőzött itt), ahol több éve megrendezik ezt az ünnepséget. A húsvétnál is bonyolultabban kalkulálható időpontban: természetesen a fa virágzásához igazítva. És valóban lehetett tisztességesen és szertartásosan elkészített teát szürcsölni, ücsörögni vagy éppen "gésa-lányok" táncát figyelni.


Nemcsak a cseresznyefák miatt érdemes a kiruccanásra a botanikus kert: rengeteg csodaszép és ritka növényt leshetünk meg, láttam például olyan fát, melyből mindössze 100 példány található eredeti élőhelyen... Tavasszal azonban a virágok sokasága és ilyen fokú töménysége az igazán lenyűgöző.


Aki pedig szeretne több virágot, ITT megnézhet még néhányat. Füvészkedjetek!
 

2 megjegyzés:

  1. Mennyire vagy japán rajongó? Ha nagyon az egész piknik előtt térj be a Momotaro japán étterembe és vigyél magaddal egy kis uzonnát. Nem bánod meg!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a tippet, ha arra járok kipróbálom!

    VálaszTörlés